Deze pagina beschrijft hoe je een Multi Ballast setup kunt gebruiken met de Lumenking Master ControllerZoals op eerdere pagina’s al is omschreven is het mogelijk meer dan 1 ballast te gebruiken door middel van het gebruikmaken van de Lumen master controller. Wat is een Lumenking master controller ?

De Lumenking Master Controller is het hart of het brein van jouw kweekruimte net hoe je het wilt noemen. De master Controller van Lumenking stelt je in staat om twee groepen van 120 ballasten te besturen vanuit één centraal controle scherm. De Lumenking Master Controller is in staat om 240 ballasten aan te sturen verdeeld over twee groepen van 120 ballasten. U zou in theorie dus ook twee ruimtes van 120 armaturen per ruimte kunnen bedienen met één master controller.

Lumenking Master Controller
Lumenking Master Controller – klik om te vergroten

* LET OP: Bij gebruik van de master controller moet de schakelaar op alle ballasten op de stand EXT worden gezet. Let er ook op dat tijdens het in programmeren van de timers dat de dimming mogelijkheid op UIT staat *

RJ-11 Connectoren A en B
RJ-11 Connectoren A en B – klik om te vergroten

Zoals je op de foto hierboven kunt zien tref je twee vrouwelijke RJ-11 connectoren aan op de ballast genaamd A en B. In de doos van de master controller tref je 2 twee kabeltjes aan met diezelfde RJ-11 connectoren alleen nu de mannelijke kant.

Ballast gekoppeld aan de Master Controller
Ballast gekoppeld aan de Master Controller – klik om te vergroten

Op de master controller vind je eveneens twee vrouwelijke RJ-11 connectoren aan. Om de ballast te verbinden met de master controller druk je een mannelijke connector in de aansluiting voor groep 1 van de master controller en die verbind je met port A van de eerste ballast in lijn (zie hier boven). Elke volgende ballast verbind je door Port B van de voorliggende ballast te verbinden met port A van de eerst volgende ballast in lijn. Deze stap kun je herhalen tot aan de laatste ballast uit de groep (zie hier onder).

Ballasten aan elkaar koppel
Ballasten aan elkaar koppel – klik om te vergroten

Met de Master Controller kun je zaken regelen als het aan/uit zetten van de lampen in 1 van de 2 groepen. U kunt afzonderlijk van elkaar zeggen de ene groep draait een dag uit een dag /nachtcyclus terwijl de andere groep in de nacht van dezelfde cyclus staat. U kunt lampen dimmen of boosten en u kunt alarmen instellen die weer worden aangestuurd door meegeleverde sensoren.

De Master Controller Sensoren

De sensoren meten temperatuur en vochtigheidsgraad binnen een ruimte en worden per groep gebruikt. Iedere groep gebruikt dus maar 1 sensor. Verder kunt u er voor kiezen om bijvoorbeeld de ene ruimte 600w licht te geven terwijl u de andere groep op superlumen of 1200W heeft staan. Een en ander is natuurlijk wel afhankelijk van de opbouw van de ruimte en het gewas wat er in gekweekt wordt.

Lumenking Sensor mee geleverd met de Master Controller 2x
Lumenking Sensor mee geleverd met de Master Controller 2x

De Master Controller en meerdere armaturen installeren

Om de Lumenking Master controller te kunne gebruiken zijn er een paar dingen die je net even moet weten. De Master Controller stuurt zo als gezegd 2 verschillende groepen lampen aan. Je kunt de 2 groepen ook onafhankelijk van elkaar schakelen bijvoorbeeld 1 cyclus waar het nu dag is en 1 cyclus waar het nu nacht is. Het komt aan op hoe je de lampen aansluit op de controller. Je kunt per group 120 armaturen aansluiten , wat je dus een totaal van 240 armaturen oplevert. Houd er wel altijd rekening mee dat het laatste armatuur maximaal 120 meter van de controller verwijderd mag zijn.

De aansluitingen op de Master Controller
De aansluitingen op de Master Controller – klik om te vergroten

Op de foto hierboven zie je 2 ingangen genaamd EXT. Dit zijn RJ-11 connectoren en hiermee verbind je de lamp(en) aan de Master Controller. We gaan in dit voorbeeld even uit van 2 groepen met daarin 2 armaturen zoals de foto hieronder laat zien.

Dual group setup
Dual group setup – klik om te vergroten

Op het ieder armatuur vind je 2 RJ-11 connectoren genaamd A en B, hoe simpel kan het zijn he. Bij de controller heb je snoertjes mee geleverd gekregen met een mannelijke uitvoering van de RJ-11 stekker. Om de armatuur die het dichts bij de controller hangt met de controller te verbinden plug je de stekker in connector A en draai je de power switch naar EXT op het armatuur.

EXT stand inschakelen op alle armaturen

Vervolgens klik je de connector aan de ander kant van het snoertje in de connector voor group A. Dat is de meest linkse van de twee EXT connectoren op de controller. Je hebt nu dit armatuur verbonden als armatuur 1.

Wanneer je nu een 2e armatuur wilt aankoppelen gebruik je weer een snoertje met twee RJ-11 connectoren. Echter nu plug je op het eerste armatuur deze kabel in op uitgang B. Zet ook op dit armatuur de power switch weer op EXT. Aan de andere kant verbind je de het volgende armatuur met uitgang A. Zie de foto hieronder.

Lumenking Armaturen door gelust
Lumenking Armaturen door gelust

De Master Controller Menu’s

De Master Controller is eigenlijk een kleine computer die het mogelijk maakt alles vanuit 1 centraal punt te regelen. Net als een computer krijg je ook hier te maken met een aantal menu’s om alle instelling te kunnen bereiken. In tegenstelling tot een reguliere computer gebruik je hier geen keyboard maar een touchscreen.

Zoals gezegd, de Master Controller is voorzien van een touchscreen. Je kunt de controller starten door het scherm aan te raken De master controller start op met het hoofdscherm te zien zoals hieronder.

Het Master Controller hoofdscherm
Het Master Controller hoofdscherm
– klik om te vergroten

Wanneer je nu de master controller via het scherm aanraakt opent zicht het Master Controller hoofd menu. Dit ziet er uit zoals de foto hieronder laat zien. Door de verschillende iconen aan te raken kun je de controller besturen.

Lumenking Master Controller Hoofdmenu
Lumenking Master Controller Hoofdmenu
– klik om te vergroten

Datum instellen

Om de datum van de Master controller in te stellen tik je in het scherm op de datum. In het dan geopende scherm kun je relatief simpel de datum en tijd in stellen. Om de datum of de tijd te in te stellen tik je op de betreffende box zoals de foto’s hieronder laten zien.

Datum en tijd instellen op de Master Controller
Datum en tijd instellen op de Master Controller – klik om te vergroten

Voor een uitgebreide beschrijving over het gebruik van de master controller menu’s willen wij je graag door verwijzen naar de pagina Master Controller Menu’s gebruiken

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.